bara elias som behöver läsa! tar bortskiten sen..

tjena elias! här är anteckningarna från den 25/5 med hildebrandt, ha det gött så hörs vi!


Langue d'oc, occitanska, bretagnska, catalanska. Olika språk, kulturer, relgion


Norr:

Riddarepos 1100 - 1350

-charlemagne, rolandsången osv.

-versioner på eng, tyska, ital. Osv.

-chrètien detroyes 5 riddarepos, blev stilbildande var verksam 1160 - 1190( fl. Floriat = blomstrande )

Katoliker


Söder:

Trubadurlyrik 1050 - 1250

Obesvarad kärlek, olycklig kärlek

Hövisk kärlek - amor courtoise - stadgar för hur kärlek ska se ut(?) mycket inom hovlivet.

Katharism (form av kristendom)


Religiös klyfta mellan söder och norr.


Frankrike:

Primogenitur - landet delades upp mellan barnen - landlotterna blev mindre och mindre men nu primogenitur! - den äldsta sonen tar över landet. De yngre har inget att ta sig för - då - torneringar, ibland anställdes dessa om de utmärkte sig. Även korståg är något de ägnar sig åt.


Albigenserkorståget: från norr till söder - döda katharerna. Ta kontroll över hela frankrike. Medelhavskusterna var ett gott byte. Katharernas präster upp i bergen på flykt från inkvisationen. De var lätthänta med sex innan ingående utav äktenskap. Katharerna utrotades tillsammans med deras kultur osv. Korståget var i början utav 1200-talet.


Spanien:

Påverkan från araberna. Mindre furstendömmen i norr tar sig söderut och slår sig ibland ihop då de har samma mål. Många judar i spanien men de slängs ut ur landet.

Kastilien "slåss" mot aragonien om att ta makten över spanien. - kastilien är de som enar spanien, kastilianska är den "dialekt" som talas i dagens spanien. Isabella och ferdinand gifter sig - kastilien + aragonien = sant.

Kastilianskan först inom poesin. Reconquista = 1100 - 1492

Portugisiskan hade till en början högre status än kastilianskan. Kyrkans grepp hårdnar runtikring i europa (när? 1100-1500-talen??)


Italien:

Norditalien styrs av den tyskromerska kejsaren. Syditalien styrs av olika folkgrupper och länder. Rom styrs av påven.


Norr = tyskromerska riket

Mellan = kyrkostaten

Söder = kungadömmet av neapel, aragonien, normandiska sicilien.


Italienskan skiftar väldigt mycket inom riket.

Literaturen enar italien, dante, petrarca osv.


crank

DET ÄR HELT ENKELT ETT FAKTUM...

CRANKFILMERNA ÄR VÄRLDENS BÄSTA FILMER.

SAGAN OM RINGEN - SLÄNG ER I VÄGGEN.

den som kan se crankfilmerna och inte gör det. ------

crank och crank high voltage

crank.



crank

fest best i test på vestkusten..

ja jag glömde ju säga det att det blir fest på onsdag..
den näst sista utgången innan sommaren tar vid. synd bara att inte min kompis från kalmar kunde komma och hälsa på...

...

...

...



vatikanslantar

idag har jag påbörjat min träning igen, efterendast statiska magövningar och armhävningar under uppehållet då jag var i kalmar så är det på tiden att få lite riktig träning igen.. sen gick jag och elias och impulsade ett besök på områdets resturang där de hade billig buffé för 49 studentkronor.

vidare till föreläsningen så visade det sig att vi inte skulle få hemtentan denna gången heller.. vi kommer få uppgifterna 4 dagar innan den ska vara inlämnad så det blir till att kubba, skynda, röra på fläsket för att få in skiten innan sommaren så tar vid.

efter det så ska jag se om jag får tid till ett litet besök nere i Lund där Kerstin pluggar. men självfallet så ligger sommar-slut-firandet här i halmstad före på agendan.

jaha här kommer så tecknet som skulle kunna avslöja svante samuelssons dolda tankar om leandro rodrigues som värvades inför årets allsvenska.. jag tror inte KFF är särskilt nöjda med den chansartade värvningen de gjorde eftersom de idag presenterar en brasse som är på provspel från och med idag. Marcelo Julio Vitoriana 19 år är grabben som kalmar just nu hoppas på.. får hoppas att det blir bättre resultat än vad det har blivit under senaste delen utav 10-talet (eller ska man säga 00-talet?).

jag har även fått förvarning om att något mindre kul, ja, snarare riktigt tråkigt skulle kunna ske snart.. men jag får hoppas att det resulterar i något bra istället.. nåt som däremot gör mig glad är att jag ska till turkiet i en vecka med robin, att jag ska börja prenumerera på historia-magasinet efter sommaren, att jag kommer kunna träna på gym även under sommaren - gratis på vårdboendet där jag ska jobba, att jag förmodligen kommer ha klarat i princip hela utbildningen hittills - one year down and two more to go,det gör mig också glad att jag hittade en gammal parfym i en minneslåda så att jag slipper köpa ny sådan, att kalmar ff rör sig mot ett nytt kontrakt och att de kommer prestera grym fotboll till nästa år då laget verkligen är samspelt, att det är u-21 em på hemmaplan i sverige.....

med osäkerhet om detta underhåller de få som faktiskt läser min blogg så ska jag genast sluta här!

jag ska avsluta med att berätta att mellan 1971-89 placerade den italienska maffian stora penningsummor i vatikanens bank IOR och att det faktiskt har funnits nära kontakter mellan dessa två.. fler kuriosa kommer i samma takt som inläggen.

ut för helvete!

citat

lite snabbt nu innan läggdags..

ett par citat:

köpte filmen rocky i veckan. i en utav sketcherna så tar jag ett citat taget ur ingenting, ingen kontext:
"var det då nils dacke lackade ur och slaktade en massa brats uppe i stockholm?" tyckte det lät roligt som fan..

sen ett mer seriöst citat från språkhistorieboken jag precis har läst.
"I love Rome, but London better. I favour Italie, but England more. I honor the Latin, but I worship the English"
( borta bra, men hemma bäst? )
apropå de vulgära språkens inmarsch i Europa och latinets förfall.

så kan vi väl bara det ta min gamla klassiker som jag länge har haft som favoritcitat:
"Men see things as they are, and say why? I dream things that never were, and say why not?" Robert Kennedy

KFF vann idag. 1-0. de första 20 minutrarna var riktigt bra men sen blev det sämre.
nu är jag trött så jag ska UT.

komiskt bra..

en sista grej för kvällen..
märkte att jag faktiskt hade skrivit fel på förra inlägget..
skrev att jag "är hemma i halmstad" när det egentligen är kalmar jag är i...

men det är ju positivt att man även undermedvetet ser halmstad som sitt hem.. vilket det ju verkligen är!

snart HEMMA i H-stad igen!
tja tjena hej!


kvällsblogg

inget speciellt att förtälja.. tänkte bara babbla lite.
har precis tittat på uefa cup finalen mellan shaktar och bremen. tippade samtidigt med min allt mindre penningapung och drog på så vis in en uppskattad summa pengar på 39 kronor.. körde live-betting på finalen ikväll.. något jag inte brukar tycka om eller tro på då man inte kan köra kombinationer och få upp oddset.

med de 39 kronorna har jag slängt in en allsvensk rad tills imon...
handikapp på kalmar ff mot örgryte. dvs att KFF måste vinna med 3-1, 2-0 osv.. (ni ser mönstret..)
göteborg vinner mot gais (tyvärr joche! :P)
och helsingborg vinner mot häcken (ångrar att jag inte tog handikapp på dem!!) drar in 245 spänn på det isf.
har sittplats på skansen imon så jag hoppas på en underhållande och bra match!

har mer eller mindre avslutat mitt arbete med en utav de två delkurs-hemtenerna, den med bertil. på samma kurs så har jag en anna föreläsare som jag har mindre respekt för.. jag tycker ju att det är ytterst oprefssionellt att inte kunna tygla sin irritation som lärare och tyka en elev!! men visst.. många utav dessa "lärare" har ju faktiskt ingen retorisk utbildning och vet ju egetnligen inte hur man ska bete sig som lärare. OPREFESSIONELLT är vad det är.. bara det att man nuförtiden inte får utbildning för hur man ska hantera hotfulla situationer inom lärarutbildningen (de diskuterade det på debatt för ett tag sen) jag menar så fucked up som elever beter sig nuförtiden så.... nej vi måste få tillbaka lite utav de äldre tiderna.. på med skolkläderna (gärna de där kort-korta kjolarna också :P) och mer rättigheter för lärarna...


på fredag ska jag tillbaka till h-stad. fotboll. avslutningsfester och bartömning. plugga. träna. stadsfika.
ut. ...ut? ut.

jag har blivit metall

lustigt.. eller ska jag kanske säga konstigt med tanke på att folket i halmstad inte förstår mig när jag använder det ordet för att uttrycka nåt som är konstigt. ja , hur som. det konstiga är att jag uppenbarligen har en liten rockare/metallare i mig. lyssnade precis på en låt på vh1 som hette chelsea smile, de skriker och sjunger som om de hade en oinbjuden, bitande fästing på nerverna. men asså, det är inte så jävla dumt ändå. man är väl på det humöret ibland helt enkelt.

har åter igen kollat efter jobb på ams men det är för tidigt att börja söka jobb nu med tanke på att jag har ett sommarjobb jag måste arbeta mig genom först. det är antingen att ta ett jobb eller att faktiskt börja gå en kurs på halvfart vid sidan av engelska 1-30. får se vad det blir om det blir något av de ovanstående över huvud taget..

är hemma i halmstad nu ja. har hälsat på robin och var nere i stan och shoppade jacka och tröja. katten messi är så sällskapssjuk att jag har lust att begära barnbidrag för kräket. (eller pissepinnen som jag kallar henne)

Kalmar FF förlorade idag mot IFK Göteborg. något som väl kanske inte förvånar mig så värst mycket då vi har grymt svårt för dem och att vi har förlorat nästintill hela stommen sen förra året. jag tänkte egentligen beställa matchen men jag hade inte kundnumret till canal digital och internet på denna datorn är för långsamt för att kunna beställa matchen på nätet.

förresten! det har jag ju glömt att skriva.. inte för att det kommer som en chock för någon med tanke på att jag har sagt det till alla jag känner men jag klarade hemtentan! så jävla gött! ja det är väl vad som har hänt i stora drag sen senast.

vill bara poängtera för er som krampartat ligger bakom flötet - att VH1 rocks!
så jävla mycket bättre än MTV!

nu går jag OUT.

billiga guldkorn!

jag har verkligen fått upp flåset nu när jag har riktat in mig på att snacka fotboll! det senaste jag har att säga har faktiskt åter igen att göra med hammarby. på FD så står det om hur en viss haris laitinen är besviken över att han inte får någon speltid. denna spelaren har jag bedyrat i många år nu och jag förstår inte hur de kan bänka denne grabb.. här nanne! här har du din nye potentiella patrik ingelsten - han kan ju inte gå för mycket med tanke på att han inte får speltid och att hans kontrakt med hammarby går ut efter denna säsongen! i KFF får man med rätta lång tid på sig att acklimatisera sig men kanske kanske jimmy augustsson har fått tillräckligt många chanser? om vi får ett bud på denne trelleborg-snubben så kanske det inte vore fel att lägga ett bud på laitinen. ge dem en hink spannmål som de kan utfodra sina spelare med så kanske vi har honom i hamn. hammarbyare eller ej.. underskattad och bra är han iaf.. 
 
en annan spelare som alltid brukar dyka upp i mina smålands-snåla tankar och dagdrömmar är/VAR boyd mwila som spelade i superettan ett längre tag utan att någon allsvensk klubb gjorde anspråk! nu har han dock gått till djurgården och har redan hunnit måla (minst?) en gång, han är med andra ord förlorad.

http://www.fotbolldirekt.se/petade-bajenspelaren-"det-här-kan-inte-fortsätta"

nästa match ville jag ju egentligen se på plats i kalmar men tågen går så dåligt så jag blir kvar till den 14:e
ja - det är ju dags för mötet mot Trelleborg, ett fint lag jag har all respekt för! de har verkligen värvat bra inför i år. spelare som sjöhage, drugge(såg honom på skansen för en ca 10 år sedan och fruktade honom redan då!), pode, bengtsson(dock inte värvad inför i år..) kommer göra sitt för att slåss om en topp 6-7 placering i år! men KFF har en ny trend på gång.. en vinnande sådan. så om wastå kanske kan skärpa sig ett par snäpp sen senast så ska han nog kunna bli en vinnande spik i kistan på måndag!

wastå

fotbollsvirus

fotbollen sprider sig som ett datorvirus på min blogg just nu.. men det är ett gott virus. det är inte det minsta grönt eller klibbigt. något som också för mina tankar till ett lag som kallas hammarby. de är gröna och klibbiga likt ett virus i vår fina allsvenska (som ju KFF för tillfället är herrar över sen guldet 08)

ja det var ju match igår. elias och joche var på besök, soffan åkte fram ett par steg närmre datorn och streamingen utav kanske årets näst viktigaste match för en kalmarit startade. slaget stod på söderstadion och de båda härledarna tony gustavsson och nanne bergstrand hade mönstrat varsin 11:a. tobias eriksson går från klarhet till klarhet nu och jag undrar ändå om inte det är så att KFF kanske har förbättrats MED tobias erikssons framgångar. en blivande europeisk legoknekt i rasmus elm hade laddat bössan med helt andra grejer än krut - när flintlåset hade gjort sitt så stod det 2-0. matchen slutade 4-1 och en förvånansvärt ödmjuk gustavsson erkände faktiskt att det t.o.m. borde ha blivit fler bortamål än vad som gjordes. lindberg hade dock några felpass, wastå felade likt en orutinerad liten pöjk i rottne if:s p-14 lag.

senare på kvällen så var det fotboll igen. och för att sammanfatta den matchen så kan jag skriva:
-orättvisa
-iniesta
-spänningsexplosion

snart bär det av hem igen. har inte varit hemma på ett bra tag nu.. ska vara kattvakt för kockis och messi. träffa folket i "Ironriver" med allt vad det innebär! =D väntar fortfarande på hemtentan och får snart en ny sådan då vi läser språkhistoria igen (hatar att jag har glömt så mycket från historiakursen i kalmar!)

nej, .. bra så!

OUT och UT!

svårtippat

kvällens match kan väl egentligen gå hur som helst. fast så är det ju å andra sidan med i princip alla matcher i allsvenskan. KFF saknar ikväll mikael eklund vilket inte skaver allt för mycket i nannes sko, daryl som inte har spelar en enda allsvensk minut i år saknas även han. dessa två bortfall är ju liksom gångbara men vi saknar vår nyblivande cesar santin - dvs. lourival assis. FD tycker dock att sobralense ersätter bra på den positionen och nog tror jag på honom också - i framtiden - han kan vara riktigt bra korta perioder men jag tror mer på en assis!

vad som är positivt i kvällens match är att rami shaban är tillbaka i hammarby - något som uppskattas på söder - men som även uppskattas på nyhemsgatan 40, halmstad ikväll. jag tror han kommer kunna vinna matchen åt Kalmar FF ikväll. sen han kom till hammarby så har han inte presterat som en landslagskeeper ska göra.

vad tror jag? det blir tyvärr en svår match på söderstadion men med tanke på att jag var lite utav en pessimist senast mot häcken så tror jag, jag slänger in ett tipp på 2-1 till kalmar med reservation för en 2-2 match.

vi slåss i dagsläget om kontrakt till allsvenskan årgång 2010.
med dagens nyheter om rasmus påskrift för Kalmar FF så skulle en nedflyttning utav Kalmar betyda att sveriges rikaste klubb plötsligt spelar i superettan! det får inte hända.. det KAN inte hända!
60 miljoner på kontot och 40 nya på väg in när vi säljer rasmus - snart kan vi ge blanka fan i gunnar fucking rydström och kommunens pengar och bygga den på egen hand :P

spänningen stiger..

UT.

härliga röda bönderbröder!

ÄNTLIGEN!

spelet har tyckts vara på väg att vända på sistone, jag har fortfarande en del att klaga på men det är ju som nanne säger att det tar lång tid att spela ihop ett i princip helt nytt lag. 2-1 hemma idag mot bk häcken som väl hade matchen i sin hand de första 30 minutrarna.. mål av sobralense som sin vana trogen ska få hybris och övergöra situationer med finter mm. och mål av våran egna skäggbeklädda skogshuggare tobias carlsson som gjorde comeback efter ett och ett halvt långt uppehåll! david elm höll sedvanligt undan sina motståndare som om han hade 2 meter långa spett och svänga sig med. tobias eriksson har börjat ta för sig rejält och kommer axla en stagnerande rydström. stort beröm till honom. bäst på plan enligt mig.

fast dagens bästa går till tobbe carlsson som förklarade att han skulle "hem och måla staketet" på frågan hur han skulle fira sitt mål.. synd bara att han inte nämnde kroppkakorna och isterbanden som väntade på honom där hemma, då hade folk verkligen förstått vilken äkta kalmarit gubben är =D

sen senast: köpt skrivbord, festat valborg, spelat ofattbart mycket fotboll, väntar på svar från min hemtenta - språksociologi, tittat på den senaste x-men filmen (bra), lagat soppa, grillat solat, bestämt mig för att åka hem till den 17 maj som kattvakt, planerar åka upp till göteborg och gå på GAIS - Kalmar FF.

men nu ska jag sova! drömma drömmar om hur Djurgården nu ligger på nedflyttningsplats och att KFF är på väg in på spelplanen igen med ett trumfkort på hand i form utav en tobias eriksson!

out.

RSS 2.0